Nieuwe tarieven en prijzen vanaf 1 januari 2023

vanaf 1 januari 2023 gelden er andere tarieven bij EBS

Vanaf 1 januari 2023 veranderen de prijzen voor het openbaar vervoer bij EBS in de regio Voorne-Putten & Rozenburg.  Hieronder lees je daarover meer.
 

OVpay

Door OVpay verandert het reizen met openbaar vervoer. Inmiddels kun je reizen met betaalpas of creditcard bij EBS. In de loop van volgend jaar kun je met OVpay ook reizen met leeftijdskorting. En vanaf 2024 ook met een abonnement. 

In- en uitchecken met een betaalpas is makkelijk en vaak goedkoper dan een los kaartje kopen bij de chauffeur. In- en uitchecken met een betaalpas is makkelijk en vaak goedkoper dan een los kaartje kopen bij de chauffeur. De Ritkaart Streek, Dagkaarten en kinderdagkaarten blijven gewoon verkrijgbaar. De prijs hiervan verhogen we niet in 2023. 

Reizen op saldo 

De prijzen voor reizen op saldo gaan vanaf 1 januari omhoog.  De totaalprijs voor reizen op saldo met OV-chipkaart/OVpay bestaat uit een basis- + kilometertarief.  

  • het basistarief wordt € 1,08. 
  • het kilometertarief voor EBS in Voorne-Putten & Rozenburg wordt € 0,166. 
  • Heb je een persoonlijke OV-chipkaart en reis je met leeftijdskorting (4-11 jaar en 65+)? Dan geldt op de hele ritprijs een korting van ongeveer 34%.  

Abonnementen en kortingsproducten 

De prijzen van het Regio abonnement (Randstad Zuid), Altijd Korting abonnement en Netabonnement stijgen per 1 januari met gemiddeld 7,24%. 

Ritkaarten 

In de bus is alleen nog het Ritkaartje Streek te koop. De overige Ritkaarten zijn vervallen. Het Ritkaartje Streek blijft tijdelijk (in elk geval tot na de zomer) nog in gebruik, om reizigers de tijd te geven aan de overgang te wennen. Op termijn verdwijnt het Ritkaartje dan helemaal. In plaats daarvan kun je in- en uitchecken met je bankpas of creditcard. Of je kunt bij de chauffeur een Dagkaart kopen. Je kunt ook een e-ticket kopen, bijvoorbeeld in de 9292-app of de Tranzer-app.
 

Dagkaarten 

De EBS Dagkaart koop je bij de chauffeur in de bus of via OVshop.nl. De Kinderdagkaart is alleen verkrijgbaar bij de chauffeur in de bus. Voor groepen zijn Dagkaarten en Kinderdagkaarten verkrijgbaar via de EBS klantenservice. De prijs van beide kaarten verhogen we in 2023 niet.  

Tourist Day Ticket 

Het Tourist Day Ticket is een dagkaart voor alle bussen, trams, metro’s en waterbussen in Zuid-Holland. Met ingang van 1 januari kost dit ticket € 15,50. 

Spijkhopper en Maasvlaktehopper 

In de Buurtbus van EBS betaal je een bedrag per rit als je in- en uitcheckt met bankpas of creditcard. Als je overstapt wordt het basistarief niet opnieuw in rekening gebracht. Wanneer je op een persoonlijke OV-chipkaart reist en recht hebt op leeftijdskorting (4-11 jaar en 65+) dan geldt een korting van 34%. 
Per 1 januari verhogen we deze tarieven. Een rit met de Spijkhopper kost in 2023 maximaal € 1,64. Een rit met de Maasvlaktehopper maximaal € 2,68. 

Vrij reizen Rozenburg 

Ook in 2023 maakt de gemeente Rotterdam het mogelijk dat kinderen en AOW-gerechtigden gratis kunnen reizen bij EBS. AOW-ers die in Rozenburg wonen kunnen een gratis abonnement aanvragen waarmee ze bij EBS in Voorne-Putten & Rozenburg kunnen reizen. Kinderen tot en met 11 jaar krijgen een gratis Kinderdagkaart als ze in buslijn 105 of 115 van EBS stappen. Met deze kaart kunnen ze de hele dag reizen met EBS in Voorne-Putten & Rozenburg. 

Waarom veranderen de prijzen?

Ieder jaar op 1 januari worden de tarieven voor bus, tram en metro in heel Nederland aangepast. Over de verhoging zijn landelijke afspraken gemaakt. Ook EBS past de tarieven aan en neemt daarbij de landelijke afspraken als uitgangspunt. Voor 2023 gaat het om een prijsstijging van 7,24%. Dit is een gemiddelde. Sommige tarieven stijgen meer terwijl andere tarieven juist minder stijgen of zelfs gelijk blijven.