Saldo en tarieven

Om te kunnen reizen met de OV-chipkaart, zet je 'saldo' (een geldbedrag) op je OV-chipkaart.

Je betaalt voor de afstand die je aflegt. Bij het in- en uitchecken wordt automatisch de afstand berekend en wordt het juiste reisbedrag van je saldo afgeboekt. Bij de Spijkhopper en de Maasvlaktehopper telt de afstand niet mee. Daar wordt een vast bedrag per rit afgeboekt.

De ritprijs bestaat uit:

  • een basistarief +
  • het aantal afgelegde kilometers x het kilometertarief. 

Maar let op: bij de Spijkhopper en Maasvlaktehopper bestaat de ritprijs uit:

  • een basistarief +
  • een vast bedrag per rit
Tarieven (2023)basistarief       km.tariefvast bedrag per rit
Voorne-Putten & Rozenburg, voltarief         € 1,0816,6 eurocent 
met leeftijdskorting 34%€ 0,7110,9 eurocent 
met Altijd Korting 20% korting€ 0,8613,3 eurocent 
Spijkhopperzie bovenn.v.t.€ 0,56
Maasvlaktehopperzie bovenn.v.t.€ 1,60


Tip: zorg voor genoeg saldo op je OV-chipkaart!
Ook als je reist met een reisproduct (abonnement) is het verstandig om voldoende saldo op te laden. Als je buiten je abonnementsgebied wilt reizen, reis je dan automatisch en probleemloos verder op saldo.

Overstappen

Reis je op saldo en stap je binnen 35 minuten over van bus, naar een andere bus, tram of metro? Dan betaal je het basistarief niet opnieuw. Na overstappen betaal je alleen nog voor de kilometers die je verder reist. Het maakt hierbij niet uit of je van vervoerder wisselt. Stap je over van een bus naar een trein, dan betaal je in veel gevallen wel opnieuw het basistarief.

Goed om te weten: Als je incheckt, betaal je een borg van € 4,- (instaptarief). Dat wordt bij het uitchecken weer verrekend met je ritprijs. Als je vergeet uit te checken, betaal je dus het volledige instaptarief! 

Heb je recht op leeftijdskorting?

Ben je 4 tot 11 jaar oud of ben je 65+, en reis je met een persoonlijke OV-chipkaart, dan krijg je automatisch een korting op de ritprijs van ongeveer 34%

Online opladen

Om altijd voldoende saldo te hebben kun je je persoonlijke OV-chipkaart automatisch opladen. Saldo voor je OV-chipkaart kun je online bestellen via OVshop.nl. Dit saldo kun je dan afhalen bij een kaartautomaat of verkooppunt in de buurt.