Nieuwe dienstregeling Voorne-Putten & Rozenburg

Vanaf 3 januari 2021

Op 3 januari 2021 verandert de dienstregeling van de meeste EBS- buslijnen in Voorne-Putten & Rozenburg. Kijk hier wat er voor jou verandert.

Door Corona is het aantal reizigers in het openbaar vervoer sterk gedaald. Ook in 2021 zal het aantal reizigers ver achterblijven in vergelijking met de situatie vóór Corona. Vervoerbedrijven passen hun dienstregeling daarom aan. Ook in Voorne-putten & Rozenburg start EBS op 3 januari met een afgeslankte dienstregeling.

De aanpassingen zijn noodzakelijk, omdat minder reizigers leidt tot minder inkomsten voor vervoerders. De aanpassingen zijn daarnaast ook mogelijk, omdat er veel minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer. In de praktijk betekent dit vooral dat er straks minder vaak een bus rijdt op lijnen met (nu nog) hoge frequenties. De route tussen Brielle, Busstation Rugge en het Maasvlakte Transferium vervalt. Alternatief is de Maasvlaktehopper. Vanuit de locaties in het zuiden van Hellevoetsluis wordt de directe verbinding met Spijkenisse hersteld. Op meerdere lijnen vervallen een aantal (eerste en laatste) ritten die een beperkte bezetting hebben.  

Achtergrond aanpassingen

In 2020 heeft de Rijksoverheid de OV-bedrijven deels gecompenseerd voor de lagere inkomsten uit kaartverkoop. Het OV kon daardoor blijven rijden, maar vervoerders bleven wel met een fors verlies zitten. Om te voorkomen dat dit in 2021 opnieuw gebeurt, is afgesproken dat vervoerders in 2021 hun kosten reduceren, onder meer door minder bussen te laten rijden. 
De aanpassingen worden doorgevoerd in goed overleg met de opdrachtgever Metropool Rotterdam Den Haag. Daarbij heeft EBS haar uiterste best gedaan om reizigers zoveel mogelijk te ontzien en belangrijke verbindingen zoveel mogelijk intact te laten. EBS rekent erop dat reizigers begrip zullen hebben voor deze noodzakelijke aanpassingen. Uiteraard blijft EBS service verlenen, zoals de vervoerder dat in de afgelopen lastige periode steeds is blijven doen. EBS hoopt dat deze crisissituatie weer snel voorbij is, dat het aantal reizigers dan weer toeneemt en de dienstverlening weer kan worden uitgebreid. 

Wijzigingen per buslijn

Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen per buslijn. Klik hier voor de dienstregeling met vertrektijden vanaf 3 januari.

Lijn 81    De Elementen  -   Hekelingen   
De bus rijdt voortaan niet meer langs de Gaard naar de Schouw. Na halte Woonkreek rijdt bus 81 door naar halte Hekelingen Dorpstraat. Deze halte is voortaan het eindpunt van deze lijn. Reizigers voor de Gaard en de Schouw kunnen gebruik maken van lijn 87. De bus stopt 1,5 uur eerder met rijden. De laatste bus vanaf Metro Centrum vertrekt om 22:25u (in de richting van Hekelingen) en om 22:31u (richting de Elementen). Op zaterdag rijdt de bus voortaan altijd twee keer per uur (in plaats van drie keer per uur). 

Lijn 84    Maaswijk  - Metro Centrum   
Buslijn 84 gaat op werkdagen minder vaak rijden. Vanaf 3 januari rijdt lijn 84  acht keer per uur in de ochtendspits, vier keer per uur in de daluren en zes keer per uur in de middagspits. 

Lijn 85    Metro Akkers - Metro Centrum   
Bus 85 stopt één uur eerder met rijden. De laatste bus vanaf Metro Centrum vertrekt om 23:25u richting Metro Akkers

Lijn 87    Halfweg - De Gaard   
De laatste rit vanaf Halfweg naar De Gaard (vertrekt 00:06u vanaf de halte Hofweg) vervalt. 

Lijn 91    Oudenhoorn - Winkelcentrum   
Lijn 91 is een nieuwe lijn die met 8-persoonsbussen gaat rijden. Lijn 91 neemt de route over van lijn 106 in Hellevoetsluis. De route loopt van Kickersbloem via De Bonsen Hoek naar het Winkelcentrum. 's Avonds en in het weekend rijdt lijn 91 na halte Kickersbloem door naar Oudenhoorn. Lijn 91 rijdt elke dag tussen 9:00u en 23:00u. 

Lijn 102    Hellevoetsluis - Spijkenisse   
De rit die om 15:12u vertrekt vanaf Spijkenisse richting Hellevoetsluis, komt te vervallen. Er zijn enkele nieuwe ritten in de ochtendspits; van Spijkenisse naar Hellevoetsluis. 

Lijn 103    Dorpsplein  -  Strand   
Deze lijn vervalt. De haltes zijn lopend bereikbaar vanaf halte Rockanje, Dorpsplein.

Lijn 105    Hellevoetsluis  -  Spijkenisse    

De route tussen Brielle en Hellevoetsluis van lijn 105 vervalt ’s avonds en in het weekend. Dit heeft vooral te maken met het kleine aantal reizigers dat dan van deze route gebruik maakt. Op werkdagen tussen 7:00 en 19:00u rijdt buslijn 105 nog wel deze route. Op die momenten maken veel scholieren gebruik van de lijn. Op de tijden dat buslijn 105 niet rijdt, kunnen reizigers voortaan gebruik maken van de doorgaande lijn 403/404 via Rockanje( voortaan op zondag en in de avond). 
De laatste rit tussen Brielle en Rozenburg is opgeheven (in beide richtingen).  Twee ritten in de ochtendspits en twee ritten in de middagspits (in één rijrichting) worden overgenomen door lijn 205. De bus stopt dan niet bij halte Chemieweg en halte Prof. Gerbrandyweg. 

Lijn 106    Spijkenisse -   Hellevoetsluis   
Lijn 106 wordt op werkdagen tot 19:00u ingekort. De route wordt dan: Spijkenisse - Zuidland - Kickersbloem. Lijn 106 rijdt voortaan verder (onder lijnnummer 105) in de richting van de Vesting. Hierdoor houdt Zuidland zijn verbinding met het winkelcentrum en de scholen in Hellevoetsluis. Vanuit het zuiden van Hellevoetsluis komt de directe verbinding naar Spijkenisse daarmee ook weer terug. 
Op werkdagen na 19:00u en in het weekend wordt lijn 106 ingekort tot Spijkenisse - Zuidland. Het traject Zuidland - Hellevoetsluis vervalt op die tijdstippen. Reizigers van/naar Oudenhoorn kunnen gebruik blijven maken van lijn 91. De eerste rit vanuit Spijkenisse richting Zuidland vervalt op zaterdag

Lijn 205    Spijkenisse   - Rozenburg   
De route van lijn 205 wijzigt. Lijn 205 rijdt de huidige route richting Botlek Distripark. Onderweg stopt de bus ook bij halte Esso en halte Welplaatweg en bij de haltes Oliphantweg, Shannonweg, Nieuwesluisweg en Distripark. Vanaf daar rijdt lijn 205 door naar haltes Theemsweg en Botlekstraat en vervolgens zonder stoppen doornaar halte Volgerweg in Rozenburg. Op halte Volgerweg gaat deze lijn door als lijn 105 en stopt bij alle haltes in Rozenburg. Op de momenten dat lijn 205 rijdt, vervalt een rit van lijn 105.
Buslijn 205 gaat minder vaak rijden: 2 keer in de ochtendspits en 2 keer in de middagspits. In de ochtendspits wordt alleen richting Rozenburg gereden. In de middagspits rijdt de bus alleen richting Spijkenisse. 

Lijn 403    Brielle Busstation Rugge - Transferium   
Buslijn 403 rijdt niet meer op de route Brielle Busstation Rugge - Maasvlakte Transferium. Reizigers kunnen dan gebruikmaken van de Maasvlaktehopper en een rit reserveren op www.ebshopper.nl
In het weekend vervallen enkele vroege ritten tussen Spijkenisse en Brielle. Dit geldt ook voor de eerste rit op werkdagen vanuit Spijkenisse richting Brielle. Buslijn 403 gaat tussen Brielle - Spijkenisse minder vaak rijden: Overdag 6 keer per uur.  Tussen 7:30 en 8:30 rijdt de bus 8 keer per uur. 

Lijn 404    Spijkenisse -  Rockanje   
In de ochtendspits rijdt de bus voortaan 10 keer per uur (samen met lijn 104) tussen Spijkenisse - Hellevoetsluis. In de middagspits rijdt de bus minder vaak: 8 keer per uur (samen met lijn 104) tussen Spijkenisse - Hellevoetsluis. De eerste rit vanuit Spijkenisse in de richting van Hellevoetsluis vervalt (alle dagen).
Voortaan rijdt lijn 404 ook op zondag en 's avonds tussen Hellevoetsluis en Rockanje. In Rockanje gaat lijn 404 door als lijn 403.