EBS nieuwe busvervoerder in IJssel-Vecht

Persbericht

De provincie Overijssel, Gelderland en Flevoland hebben vandaag bekend gemaakt de OV-concessie IJssel-Vecht te gunnen aan EBS. De gezamenlijke partijen noemen EBS een ambitieuze vervoerder die gaat voor duurzaam en aantrekkelijk openbaar vervoer.  

Vanmiddag heeft gedeputeerde Bert Boerman van Provincie Overijssel, mede namens de provincies Gelderland en Flevoland, de uitslag van de aanbesteding van de OV-concessie Ijssel-Vecht bekend gemaakt. De regio IJssel-Vecht is een concessie in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel waarin (delen van) meerdere (voormalige) concessies zijn samengevoegd. Het gaat grofweg om de steden Zwolle, Deventer, Apeldoorn, Harderwijk en Lelystad en de tussenliggende regio’s.  

De nieuwe concessie IJssel-Vecht loopt van december 2022 tot 2035. Op dit moment wordt het grootste deel van het concessiegebied bediend door Keolis. Kleinere delen die nu nog worden bediend door Arriva (Lelystad) en Connexxion (IJsselmond) worden pas per december 2023 toegevoegd aan de concessie.  

Aan de aanbesteding deden 3 vervoerders mee, naast EBS waren dat Keolis en Qbuzz, en de offerte van EBS werd dus als beste beoordeeld. Onderdeel van de concessie betreft het voeren en mede-ontwikkelen van het merk RRReis. Ook de overname van de bussen die nu al rijden onder de merknaam RRReis lag van tevoren vast. Eind 2020 werd een volledige nieuw en elektrisch wagenpark in gebruik genomen door Keolis.  

Bij EBS is dit nieuws met veel enthousiasme ontvangen. Algemeen directeur Wilko Mol: “IJssel-Vecht is een hele mooie regio die wij graag bedienen. Dat de provincies ons op basis van onze bieding een vervoerder met een duidelijke visie en strategie voor ontwikkeling van openbaar vervoer noemen stemt erg tevreden. We gaan nu met elkaar aan het werk om voor een soepel overgang te zorgen. We heten alle nieuwe medewerkers en reizigers alvast van harte welkom!”  

EBS Public Transportation BV startte in 2011 in de concessie Waterland. Sinds 2018 en 2019 verzorgt EBS ook het busvervoer in de concessie Voorne-Putten en Rozenburg en in de concessie Haaglanden streek. De organisatie kan jaar in jaar uit bogen op een hoge klanttevredenheid. In een landelijk onderzoek gaven de reizigers EBS tot twee keer toe de hoogste score van alle openbaar vervoerconcessie op het vasteland. 

 

Foto van het persmoment over de bekendmaking van de gunning.
v.l.n.r.: Jan de Reus, gedeputeerde Flevoland - Jan van der Meer, gedeputeerde Gelderland - Bert Boerman, gedeputeerde Overijssel - Wilko Mol, CEO EBS.