Voorne-Putten en Rozenburg is duurzaamste busconcessie

Voorne-Putten en Rozenburg is momenteel de schoonste en duurzaamste busconcessie in Nederland in termen van de milieuwaarde.

Dat blijkt uit de nieuwe milieuprestatieposter van CROW. De concessie scoort zo goed omdat EBS hier vanaf december alleen met Euro VI-bussen op groengas rijdt. Die voertuigen krijgen een hoge score voor de klimaatwaarde. 

In de top 5 van meest schone en duurzame concessies zijn verschillende vervoerders te vinden, namelijk EBS, Connexxion, Qbuzz, Arriva en Breng. De top vijf bestaat grotendeels uit nieuwe concessies, zoals dus Voorne-Putten en Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem van Qbuzz. In DMG rijden sinds dit voorjaar 45 elektrische bussen, waardoor de milieuwaarde met +3,31 een grote sprong maakt. De concessie Voorne-Putten en Rozenburg stond vorig jaar zelfs nog onderaan de lijst, maar door de nieuwe bussen steeg de milieuwaarde met 5,88. Door het groengas dat geleverd wordt door PitPoint wordt een behoorlijke reductie van zowel CO2-uitstoot als fijnstof gerealiseerd.

De klimaatwaarde van CROW moet een genuanceerd beeld geven over de duurzaamheid van de bussen. Een Euro III-bus krijgt 1 punt, terwijl een elektrische bus 10 punten scoort. CROW kijkt voor de klimaatwaarde naar de lokale luchtkwaliteit en naar het beperken van broeikasgassen.

Lees het volledige bericht op de website van OV Pro.