Reizen zonder geldig vervoerbewijs

Heb je een boete gekregen in de bus? Hier vind je meer informatie over regels en rechten.  

Als je geen geldig vervoerbewijs hebt, ben je in overtreding. Heb je een OV-chipkaart, of los kaartje met chip? Je bent verplicht om daarmee in te checken zodra je het voertuig instapt. Doe je dat niet, dan ben je in overtreding en kun je een proces-verbaal krijgen. 

Wat voor boete krijg je?

  • Met een Rituitrijkaart kun je de boete ter plekke afkopen. Een Rituitrijkaart kost €40,-. Je betaalt bij de chauffeur en er worden geen gegevens van je bewaard.
  • Kun/wil je niet ter plekke een Rituitrijkaart kopen, dan krijg je een UVB (Uitstel Van Betaling) printbon. Dat is een boete van €50,- + de ritprijs. Op vertoon van een UVB mag je je rit bij EBS wel afmaken.

Identificatieplicht

Bij zwartrijden in het openbaar vervoer geldt de verplichting tot legitimeren voor personen vanaf 12 jaar. De controleur heeft het recht je staande te houden om je identiteitsgegevens te vragen voor de afhandeling van het proces-verbaal. 

Bezwaar tegen proces-verbaal

Als een EBS-controleur een overtreding constateert, kan hij of zij (net als de politie) een proces-verbaal uitschrijven. De controleur houdt rekening met de feiten en de omstandigheden. Je kunt schriftelijk bezwaar maken als je de feiten kunt weerleggen, of aannemelijk kunt maken dat er relevante omstandigheden zijn waar de controleur geen rekening mee heeft gehouden.
 
Omstandigheden die niet relevant zijn voor het weerleggen van een proces-verbaal:

  • je moest eerst je OV-chipkaart zoeken voordat je incheckt
  • je was er zeker van dat je had ingecheckt, maar de OV-chipkaart geeft iets anders aan
  • je OV-chipkaart werkte niet

Als je het niet eens bent met de boete die je hebt opgelegd gekregen, kun je per email bezwaar maken. Stuur je bezwaar naar boeteadministratie: boeteadministratie.hgl@ebs-ov.nl

De EBS-controleur (BOA)

De EBS controleur (herkenbaar aan het BOA insigne), mag volgens de Wet personenvervoer 2000 boetes en proces-verbalen uitschrijven. De bekendste is die voor het reizen zonder geldig vervoerbewijs. Wat de regels zijn waar reizigers zich aan moeten houden, staat beschreven in de Wet personenvervoer 2000 (zie ook besluit personenvervoer 2000) en in de huisregels van EBS.