Nieuwe tarieven en prijzen vanaf 1 januari 2023

vanaf 1 januari 2023 gelden andere tarieven bij EBS in Haaglanden

Vanaf 1 januari 2023 veranderen de prijzen voor het openbaar vervoer bij EBS in de regio Haaglanden.  Hieronder lees je daarover meer.
 

OVpay

Door OVpay verandert het reizen met openbaar vervoer. Inmiddels kun je reizen met betaalpas of creditcard bij onder meer EBS in Haaglanden en bij HTM in Den Haag. In de loop van volgend jaar kun je met OVpay ook reizen met leeftijdskorting. En vanaf 2024 ook met een abonnement. In- en uitchecken met een betaalpas is makkelijk en vaak goedkoper dan een los kaartje kopen bij de chauffeur. De Ritkaart Streek, Dagkaarten en kinderdagkaarten blijven gewoon verkrijgbaar. De prijs hiervan verhogen we niet in 2023. 

Reizen op saldo 

De prijzen voor reizen op saldo gaan vanaf 1 januari omhoog.  De totaalprijs voor reizen op saldo met OV-chipkaart/OVpay bestaat uit een basis- + kilometertarief.  

  • het basistarief wordt € 1,08. 
  • het kilometertarief voor EBS in Haagladen wordt € 0,187. 
  • Heb je een persoonlijke OV-chipkaart en reis je met leeftijdskorting (4-11 jaar en 65+)? Dan geldt op de hele ritprijs een korting van ongeveer 34%.  

Abonnementen en kortingsproducten 

De prijzen van het Regio abonnement (Randstad Zuid), Altijd Korting abonnement en Netabonnement stijgen per 1 januari met gemiddeld 7,24%. 

Ritkaarten 

In de bus is alleen nog het Ritkaartje Streek te koop. De overige Ritkaarten zijn vervallen. Het Ritkaartje Streek blijft tijdelijk (in elk geval tot na de zomer) nog in gebruik, om reizigers de tijd te geven aan de overgang te wennen. Op termijn verdwijnt het Ritkaartje dan helemaal. In plaats daarvan kun je in- en uitchecken met je bankpas of creditcard. Of je kunt bij de chauffeur een Dagkaart kopen. Je kunt ook een e-ticket kopen, bijvoorbeeld in de 9292-app of de Tranzer-app.

Dagkaarten 

De EBS Dagkaart is verkrijgbaar bij de chauffeur in de bus, bij de HTM-loketten op station Den Haag Centraal en Zoetermeer Centrum West en via OVshop.nl. De Kinderdagkaart is alleen verkrijgbaar bij de chauffeur in de bus. Voor groepen zijn Dagkaarten en Kinderdagkaarten verkrijgbaar via de EBS klantenservice. De prijs van beide kaarten verhogen we in 2023 niet.

Duinrell Ticket 

Het Duinrell Ticket is geldig voor een rit met EBS van Den Haag Centraal, Leiden Centraal of Voorschoten naar Duinrell in Wassenaar  (en terug).  Dit kaartje is het hele jaar te koop in de buslijnen 42, 43, 44 en 144. Vanaf 3 januari 2023 worden de buslijnen 42 en 46 samengevoegd. Dit kaartje is dan ook te koop in lijn 46.  Vanaf 1 januari kost dit kaartje € 8,98.  

Tourist Day Ticket 

Het Tourist Day Ticket is een dagkaart voor alle bussen, trams, metro’s en waterbussen in Zuid-Holland. Met ingang van 1 januari kost dit ticket € 15,50. 

Buurtbus en Delfthopper 

In de Buurtbus en Delfthopper betaal je een bedrag per rit als je in- en uitcheckt met bankpas of creditcard.  Bij een overstap wordt het basistarief niet opnieuw in rekening gebracht. Wanneer je op een persoonlijke OV-chipkaart reist en recht hebt op leeftijdskorting (4-11 jaar en 65+) dan geldt een korting van 34%. 

Waarom veranderen de prijzen?

Ieder jaar op 1 januari worden de tarieven voor bus, tram en metro in heel Nederland aangepast. Over de verhoging zijn landelijke afspraken gemaakt. Ook EBS past de tarieven aan en neemt daarbij de landelijke afspraken als uitgangspunt. Voor 2023 gaat het om een prijsstijging van 7,24%. Dit is een gemiddelde. Sommige tarieven stijgen meer terwijl andere tarieven juist minder stijgen of zelfs gelijk blijven.