Delfthopper en lijn 53 rijden weer

vooraf telefonisch reserveren

Vanaf vrijdag 21 augustus gaat de Delfthopper weer rijden. De Delfthopper stopt ook bij een deel van de bushaltes van buslijn 53.

Eerder deze week hebben we moeten besluiten om minibusjes, zoals buurtbussen, niet meer te laten rijden. In deze bussen kunnen chauffeur en reizigers niet genoeg afstand houden en hun veiligheid is daardoor onvoldoende geborgd. De busjes staan dus stil, in afwachting van nader onderzoek naar een coronaproof oplossing.
Een deel van de minibusjes kan nu toch weer gaan rijden, door het protocol aan te houden dat door taxi’s wordt gebruikt. 

Delfthopper: telefonisch rit reserveren via 088 655 7727

Bij een telefonische reservering kunnen we vooraf controleren of reizigers coronagerelateerde klachten hebben. In de busjes draagt iedereen een mondkapje, inclusief de chauffeur.

Haltes buslijn 53 met Delfthopper

Delfthopper plattegrondDe Delfthopper stopt ook bij een aantal haltes van buslijn 53. Ook die haltes kun je dus met de Delfthopper bereiken. Je reist dan van Delfthopper-halte naar Delfthopper-halte. Als je met lijn 53 reist, kun je op de volgende Delfthopper-haltes stappen:

 • Rijswijk, TNO/Lange Kleiweg      
 • Rijswijk, 't Haantje          
 • Delft, Wateringseweg    
 • Delft, Nieuwe Plantage  
 • Delft, Prinsenhof              
 • Delft, Station Delft

 

(klik op afbeelding voor grotere versie)

Welke buslijnen rijden (nog) niet?

 • Lijn 34 op zaterdag (dan rijdt lijn 34 met een minibus)
 • Lijn 42 Wassenaar – Voorschoten
 • Buurtbus 284

 

Veelgestelde vragen over de minibussen

Waarom rijden de minibussen nu niet?
Eerder hebben we moeten besluiten om minibusjes, zoals buurtbussen, niet meer te laten rijden. In deze bussen kunnen chauffeur en reizigers niet genoeg afstand houden en hun veiligheid is daardoor onvoldoende geborgd. De busjes staan dus stil, in afwachting van nader onderzoek naar een ‘coronaproof ‘oplossing.

Waarom reden die busjes eerst wel en nu ineens niet meer?
Onlangs is een TNO-rapport verschenen over onder meer de mate van bescherming door ‘kuchschermen’ in de bus. De uitkomst was positief voor de ‘grote’ OV-bussen. Maar voor minibussen (buurtbussen, belbussen) bleek nader onderzoek nodig voor een goede, ‘coronaproof’ oplossing. In afwachting daarvan is besloten de busjes stil te zetten.

Waarom rijden sommige busjes, die even stil werden gezet, nu weer wel?
Doordat we noodgedwongen de busjes moesten stilzetten, is een aantal van onze reizigers verstoken van vervoer. Dat willen we uiteraard niet – we zijn er voor onze reizigers.  We zijn dus heel hard op zoek gegaan naar een tijdelijke oplossing, die de veiligheid van reizigers én onze mensen voldoende kan borgen tot er een betere oplossing voorhanden is.

Wat is een oplossing?
Voorlopig zijn er twee opties:

 1. We proberen of sommige buslijnen door ‘grote bussen’ gereden kunnen worden. Dat is helaas niet altijd en overal mogelijk. Dat kan te maken hebben met beschikbaarheid van voertuigen en mensen. Ook kan het zijn dat bepaalde wegen wel voor kleine, maar niet voor grote bussen geschikt zijn.  
 2. Op een aantal buslijnen kunnen we het ‘taxiprotocol’ toepassen als reizigers telefonisch vooraf kunnen reserveren. Bij de reservering passen we ‘triage’ toe, zoals dat ook in restaurants gebeurt: we stellen dan een aantal vragen om er voor te zorgen dat alleen reizigers zonder corona-klachten (bij zichzelf of in de directe omgeving) gebruik maken van de bus.

Starten alle ‘kleine lijnen’ binnenkort dan weer op?
Dat is nog niet zeker. Een aantal buslijnen rijdt nu alweer. Voor andere lijnen wordt nog gezocht naar een passende oplossing.