Nieuws, persbericht

Nieuws, persbericht

Primeur nieuwe dynamische halteborden in Zaanstreek-Waterland

EBS is in Zaanstreek-Waterland gestart met het plaatsen van nieuwe, dynamische halteborden bij ruim 375 bushaltes.

(persbericht) - EBS is in Zaanstreek-Waterland gestart met het plaatsen van nieuwe, dynamische halteborden bij ruim 375 bushaltes. De borden, geleverd door Axentia, bevatten een E-paper-scherm met actuele reisinformatie. De integratie van actuele informatie in een haltebord en de technologie zijn niet eerder op deze manier toegepast in Nederland. Zaanstreek-Waterland heeft hiermee dus de primeur!

Kaj Mook, concessiemanager EBS: “We zijn heel blij met deze nieuwe halteborden. Ze vergroten de herkenbaarheid van de haltes en maken het mogelijk om onze reizigers vrijwel overal actuele reisinformatie te bieden. Op die manier worden reizigers beter geïnformeerd en dat draagt bij aan een prettige reisbeleving.“ 
De halteborden worden de komende tijd geplaatst bij vrijwel alle bushaltes waar nu geen actuele reisinformatie (DRIS) beschikbaar is. De nieuwe borden hebben veel overeenkomsten met traditionele halteborden, maar met een belangrijk verschil: op het bord worden de actuele vertrektijden van de eerstvolgende buslijnen weergegeven. Ook zijn ze voorzien van een audiofunctie voor reizigers met een visuele beperking.

E-paper

De weergave op het ‘iBus E-paper-scherm’ is vergelijkbaar met een e-reader. De schermen werken met een ultralaag vermogen op batterijen die 5 jaar meegaan zonder dat er externe voeding nodig is. De displays werken daarom op alle haltes, ook waar geen elektriciteit of zonlicht beschikbaar is. 
"We zijn blij met het vertrouwen en de kans om EBS te voorzien van onze geavanceerde realtime informatie E-paper techniek. Wij zijn van mening dat de algehele aantrekkelijkheid voor busreizigers toeneemt wanneer ze real-time informatie ontvangen voor vertrek en andere berichten bij de bushalte.”, zegt Arie van Dijke, Area Sales Manager van Axentia in Nederland.

De nieuwe halteborden zijn de afgelopen maanden getest. In totaal worden er de komende weken 375 geplaatst in Zaanstreek-Waterland. Kaj Mook: “Naast de instroom van steeds meer nieuwe elektrische bussen is dit een van de manieren waarmee we de MeerPlus ambitie in Zaanstreek-Waterland realiseren.”

MeerPlus
EBS verzorgt sinds 10 december 2023 in Zaanstreek-Waterland het openbaar busvervoer met M-net en R-net lijnen. Dit doet EBS onder de paraplu van MeerPlus: de nieuwe naam voor deur-tot-deur vervoer met een hoge standaard. MeerPlus biedt reizigers een aangename reiservaring en toegankelijk vervoer voor iedereen.