Nieuwe tijden met Noord/Zuidlijn

Op 22 juli 2018 is de Noord/Zuidlijn officieel in gebruik genomen en daarmee is het nieuwe netwerk gestart

Het is druk in en rondom Amsterdam en het wordt steeds drukker. Meer toeristen, meer forenzen, meer inwoners en meer reizigers. Deze drukte vraagt om betere en snellere verbindingen. Met de komst van de Noord/Zuid metrolijn 52 is er een nieuwe en snelle verbinding tussen Amsterdam Noord en Zuid. Het merendeel van onze bussen sluit vanaf 22 juli frequent aan op de Noord/Zuidlijn door te eindigen (en te starten) op station Amsterdam Noord.

Wat is veranderd voor het busvervoer in regio Waterland?
Ongeveer 65% van onze buslijnen sluit op station Noord direct aan op de Noord/Zuidlijn. Dat betekent voor veel reizigers van en naar Purmerend, Landsmeer en Monnickendam een overstap in Noord. Het betekent ook dat het rondom Centraal Station minder hectisch wordt én dat reizigers bijvoorbeeld richting de Pijp en Zuid een betere aansluiting en kortere reistijd hebben.

Wat verandert erop hoofdlijnen?
Onze R-net bussen zorgen voor rechtstreekse, snelle en frequente verbindingen van wijken en kernen naar station Amsterdam Noord, vanwaar je verder reist naar je bestemming. Het gaat om de kernen Volendam (buslijn 312), Marken en Monnickendam (315) en Landsmeer (319) en om de Purmerendse wijken Weidevenne (308), Purmer Noord en Purmer Zuid (304 en 307), Overwhere en Centrum (301).

Er blijven ook bussen met R-net kwaliteit naar Amsterdam CS rijden. Voor reizigers met bestemming CS is er een rechtstreekse verbinding vanuit Hoorn, Edam (314), Volendam (316), De Rijp, Middenbeemster, Purmerend Centrum (lijn 305, nieuw!), Overwhere en Wheermolen (306).

Welke buslijnen gaan naar Amsterdam Noord?
R-net lijn 301, 304 , 307, 308, 312, 315 en 319 rijden rechtstreeks naar station Amsterdam Noord in plaats van Amsterdam Centraal. Als inwoner van Purmerend, Landsmeer, Edam, Volendam, Monnickendam, Marken, Broek in Waterland en Ilpendam reis je hiermee rechtstreeks, snel en frequent naar Amsterdam Noord. Deze R-netlijnen rijden zeven dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De frequenties zijn vergelijkbaar met de eerdere situatie:

  • in de spits 6x per uur of vaker
  • maandag t/m zaterdag overdag 4x per uur
  • ’s avonds en op zondag 2x per uur

Welke buslijnen gaan naar Amsterdam Centraal?
R-net lijnen 306, 314 en 316 rijden naar station Amsterdam Centraal. Vanwege de grote vervoervraag vanuit Purmerend introduceert EBS een nieuwe R-net lijn 305 tussen Tramplein en Amsterdam Centraal. De beste overstapplekken zijn Broek in Waterland en Ilpendam.

Zijn er ook gevolgen voor de ‘gele’ lijnen?
De lijnen 105, 109 en 111 worden door de vele R-netlijnen naar Noord overbodig en komen vanaf 22 juli te vervallen. Binnen Purmerend neemt lijn 125 de route van lijn 105 over. In Amsterdam Noord rijden enkele ritten van lijn 301 door naar de pont, zoals je van lijn 105
gewend bent. De lijnen 110 en 125 rijden ook niet meer naar Amsterdam Noord. Lijn 110 blijft rijden tussen Purmerend en Volendam. Lijn 125 krijgt station Sloterdijk als eindbestemming.