Toegankelijkheid

Toegankelijke bussen en haltes

We willen graag dat al onze reizigers makkelijk en comfortabel kunnen reizen. Al onze bussen en de meeste haltes zijn daarom goed toegankelijk voor rolstoelen en voor reizigers die slecht ter been zijn, een rollator hebben, of reizen met een kinderwagen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Onze bussen hebben een speciale plaats voor reizigers met een rolstoel, voorzien van speciale veiligheidsgordels en signaalknop.
De 'gele' bussen, de 'rode' R-net bussen naar Amsterdam CS en ook de kleinere busjes en buurtbussen hebben een lage vloer en een door de chauffeur te bedienen oprijplaat.

Let op! Op dit moment vervangen we de elektrische oprijplaten door handmatig te bedienen oprijplaten. Dit doen we omdat de elektrische oprijplaten storingsgevoelig zijn gebleken. Met handmatig bediende platen kunnen we veel meer zekerheid bieden dat een reiziger met rolstoel ook met de eerste bus van zijn/haar keus mee kan.
We verwachten dat de ombouw eind oktober 2019 is afgerond. Ben je rolstoelgebruiker en heb je een vraag hierover? Neem dan contact op met onze klantenservice.

De Bizzliners (dat zijn de R-net bussen die rijden naar Amsterdam Zuidoost) hebben een hoge vloer. Met een lift bij de achterdeur zijn ook deze bussen toegankelijk voor een reiziger met een rolstoel.

Voorwaarden vervoer rolstoel
Voor het vervoer van een rolstoel in onze bussen gelden de europese richtlijnen.

  • De rolstoel mag niet groter dan 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog zijn.
  • Het gezamenlijk gewicht van de rolstoel + passagier mag niet meer dan 250 kilo bedragen.
  • Scootmobiels zijn in de bus niet toegestaan

Overige toegankelijkheid bussen

Reizigers die slecht ter been zijn, kunnen door de lagevloer vrijwel gelijkvloers instappen. Veel halteperrons zijn namelijk iets verhoogd.
Is er toch een te groot hoogteverschil tussen busvloer en het perron? Dan kan de chauffeur de bus laten ‘knielen’. De bus zakt dan scheef naar één kant om het hoogteverschil te overbruggen en je kunt comfortabel in- of uitstappen. Ook voor reizigers met een rollator of kinderwagen is dat handig.

Toegankelijkheid haltes

Er zijn steeds meer halteperrons rolstoeltoegankelijk gemaakt door de wegbeheerders. Wegbeheerders zijn de gemeenten, Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. De verwachting is dat het aantal toegankelijke haltes komende periode verder toeneemt.