Nieuwe tarieven en prijzen vanaf 1 januari 2023

vanaf 1 januari 2023 gelden er andere tarieven bij EBS in Waterland

Vanaf 1 januari 2023 veranderen de prijzen voor het openbaar vervoer bij EBS in de regio Waterland. Hieronder lees je daarover meer.
 

OVpay

Door OVpay verandert het reizen met openbaar vervoer. Inmiddels kun je reizen met betaalpas of creditcard bij EBS in Waterland, bij GVB in Amsterdam en bij Connexxion/Transdev. In de loop van volgend jaar kun je met OVpay ookreizen met leeftijdskorting. En vanaf 2024 ook met een abonnement. 

In- en uitchecken met een betaalpas is makkelijk en vaak goedkoper dan een los kaartje kopen bij de chauffeur. Sommige kaartjes komen dan ook in de loop van 2023 te vervallen. Vanaf 1 januari zijn alle rit- en dagkaarten nog gewoon te koop, voor dezelfde prijs als in 2022. 

Reizen op saldo 

De prijzen voor reizen op saldo gaan vanaf 1 januari omhoog.  De totaalprijs voor reizen op saldo met OV-chipkaart/OVpay bestaat uit een basis- + kilometertarief.  

  • het basistarief wordt € 1,08. 
  • het kilometertarief voor EBS in Waterland wordt € 0,196. 
  • Heb je een persoonlijke OV-chipkaart en reis je met leeftijdskorting (4-11 jaar en 65+)? Dan geldt op de hele ritprijs een korting van ongeveer 34%.  

Abonnementen en kortingsproducten 

Rit- en dagkaarten 

Vanwege de introductie van OVpay stoppen we in de loop van 2023  met de verkoop van losse ritkaarten (verkrijgbaar bij de chauffeur). Je kunt dan bij de chauffeur nog wel een Dagkaart kopen. 
Vanaf 1 januari blijven de prijzen gelijk. Voor de Ritkaart Waterland, BTM 1,5 uur, Waterland Dagkaart Plus en de Kinderdagkaart voeren we geen prijsverhoging door. 

Amsterdam & Region Travel Ticket 

Met het Amsterdam & Region Travel Ticket (A&RTT) kunnen (internationale) toeristen één of meerdere dagen onbeperkt reizen met al het openbaar vervoer in een groot deel van Noord-Holland. Het ticket is te koop bij verkooppunten zoals VVV’s, hotels en campings.  A&RTT kost vanaf 1 januari:

  • € 21,- voor 1 dag
  • € 31,50 voor 2 dagen of
  • € 40,50 voor 3 dagen 

Nachtbus-kaartjes

In de nachtbussen van EBS kun je reizen met  OV-chipkaart of OVpay.  Je kunt ook een los kaartje kopen in de bus. In beide gevallen gelden er twee tarieven. anaf 1 januari passen we de tarieven aan.

OV-chipkaart/OVpay tarief:

  • voor reizen met de nachtbus van EBS in Waterland wordt: € 5,45
  • oor reizen van of naar Amsterdam.wordt: € 9,10 

Prijs los nachtbuskaartje:

  • voor reizen met de nachtbus van EBS in Waterland wordt: € 5,92
  • oor reizen van of naar Amsterdam.wordt: € 9,47 

In de loop van 2023 stopt EBS met de verkoop van losse nachtkaarten. 

Waarom veranderen de prijzen?

Ieder jaar op 1 januari worden de tarieven voor bus, tram en metro in heel Nederland aangepast. Over de verhoging zijn landelijke afspraken gemaakt. Ook EBS past de tarieven aan en neemt daarbij de landelijke afspraken als uitgangspunt. Voor 2023 gaat het om een prijsstijging van 7,24%. Dit is een gemiddelde. Sommige tarieven stijgen meer terwijl andere tarieven juist minder stijgen of zelfs gelijk blijven.