Nieuwe OV-tarieven Waterland

vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe OV-tarieven in de regio Waterland. In 2021 voeren we géén prijsverhoging door op onze abonnementen en kortingsproducten.

Ieder jaar op 1 januari worden de tarieven voor bus, tram en metro in heel Nederland aangepast. Over de verhoging zijn landelijke afspraken gemaakt. Voor 2021 gaat het om een kleine prijsstijging van 0,91%. Dit is een gemiddelde. Sommige tarieven stijgen iets meer terwijl andere tarieven juist minder stijgen of zelfs gelijk blijven.
Ook EBS past de tarieven voor 2021 aan en neemt daarbij de landelijke afspraken als uitgangspunt. Het afgelopen jaar konden veel reizigers minder gebruikmaken van het openbaar vervoer, vanwege de Corona-maatregelen. Daarom kiezen we er voor om de prijs van onze abonnementen en kortingsproducten gelijk te houden en daarmee onze vaste reizigers zoveel mogelijk te ontzien. In 2021 hopen we zo iedereen weer welkom te heten in onze bussen.

Verder versimpelen we ons aanbod aan losse rit- en dagkaarten. Voor de Bizzliner geldt voortaan geen ander, hoger tarief meer. Dat geldt ook voor ritten met de bus in Amsterdam. Sommige kaartjes worden duurder, andere goedkoper, maar gemiddeld blijft de prijs voor een los kaartje gelijk.Voor reizen op saldo met de OV-chipkaart geldt bij EBS in Waterland in 2021 hetzelfde tarief per kilometer als bij GVB in Amsterdam en bij Connexxion in de Zaanstreek.

Overzicht van alle tariefwijzigingen per 1 januari 2021

Abonnementen en kortingsproducten
De prijzen van het Randstad Noord Zone Abonnement (alle sterwaardes en leeftijdsgroepen), Waterland-Zaanstreek Dalvoordeel en Altijd Voordeel blijven in 2021 gelijk aan 2020. Het maakt dus qua prijs niet uit of je je abonnement in december of januari verlengt. De prijzen van Netabonnementen stijgen per 1 januari met 0,91%.
Klik hier voor meer informatie over abonnementen en kortingsproducten

Reizen op saldo
Het tarief voor reizen op saldo wordt per 1 januari verhoogd. 

  • Reizigers met saldo op de OV-chipkaart betalen voortaan 17,4 cent per kilometer. Dit geldt voor bussen, trams en metro’s van GVB, EBS en Connexxion in Amsterdam, regio Waterland en de Zaanstreek.
  • Het totale tarief voor reizen met de OV-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief. Dit basistarief betaalt iedere reiziger aan het begin van zijn reis met bus, tram en metro en is in heel Nederland gelijk. Het basistarief wordt € 0,99.
  • Wanneer je op een persoonlijke OV-chipkaart reist en recht hebt op leeftijdskorting (4-11 jaar en 65+) dan geldt er op de hele ritprijs een korting van ongeveer 34%.

Kijk hier voor meer informatie over reizen op saldo.

Dag- en ritkaarten
Vanaf 1 januari 2021 maken we ons aanbod aan losse dag- en ritkaarten eenvoudiger. Met minder verschillende kaartjes, zowel in de bus als bij onze verkooppunten en loketten. In de Bizzliner zijn voortaan dezelfde kaartjes geldig als in andere EBS buslijnen, en een losse rit met EBS in Amsterdam kost voortaan hetzelfde als een rit in Purmerend of Volendam. De Waterland Dagkaart wordt vervangen door de Waterland Dagkaart Plus.
Let op: de ‘gewone’ Waterland Dagkaart is vanaf 1 januari niet meer geldig!
De prijzen van de EBS Kinderdagkaart (€ 3,-), BTM 1,5 uur (€ 6,50), Ritkaart Buurtbus (€ 2,50) en het Amsterdam & Regio Travel Ticket (1, 2 en 3 dagen) blijven in 2021 gelijk.

Lees meer over ons vernieuwde aanbod aan dag- en ritkaarten.

Nachtbus
In de nachtbussen van EBS kun je gebruik maken van je OV-chipkaart. Je kunt ook een los kaartje kopen in de bus. Vanaf 1 januari passen we de tarieven aan. Voortaan ronden we de prijzen niet meer af. Omdat contant betalen in de bus niet mogelijk is, is een afgeronde prijs niet nodig.
Lees hier meer over de tarieven voor de nachtbussen.