Nieuwe OV-tarieven in Waterland

Vanaf 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 veranderen de tarieven voor het OV in Waterland. De prijzen stijgen gemiddeld met 2,12 %. Reizen met kinderen wordt juist goedkoper.

Reizen op saldo met OV-chipkaart

Het tarief voor reizen op saldo wordt per 1 januari verhoogd. De prijs voor reizen op saldo met de OV-chipkaart bestaat uit een basis- + kilometertarief. 

  • Het basistarief wordt € 1,01. Dit bedrag betaal je aan het begin van je reis met bus, tram en metro en is in heel Nederland gelijk.
  • Het kilometertarief voor EBS in Waterland wordt € 0,179. Het kilometertarief betaal je voor elke gereisde kilometer op saldo. 
  • Reis je met een persoonlijke OV-chipkaart en heb je leeftijdskorting (4-11 jaar en 65+)? Dan geldt er op de hele ritprijs een korting van ongeveer 34%.

Abonnementen en kortingsproducten

De abonnementen en kortingsproducten worden iets duurder op 1 januari 2022.

  • Randstad Noord Zone Abonnement (alle sterwaardes en leeftijdsgroepen): prijsstijging 2,0%.
  • Waterland Zaanstreek Dalvoordeel abonnement: blijft gelijk.
  • Altijd Korting abonnement en Netabonnement : prijsstijging 2,12%.

Kinderdagkaart € 1,-

De prijs van de EBS Kinderdagkaart gaat van € 3,- naar € 1,-.  Hiermee willen we reizen met kinderen nog aantrekkelijker maken. Voor gezinnen, grootouders met kleinkinderen, verjaardagsfeestjes, uitjes van scholen en kinderdagverblijven, iedereen profiteert! De bus wordt zo een betaalbaar alternatief voor de auto.
De Kinderdagkaart is te koop in de bus bij de chauffeur. Je kunt betalen met bankpas. Scholen en kinderdagverblijven kunnen Kinderdagkaarten ook bestellen via onze klantenservice. Vanaf  1 januari a.s. is de Kinderdagkaart niet meer te koop via loketten en ovshop.nl.

Overige dag- en ritkaarten

De prijzen van de dag- en ritkaarten, zoals Ritkaart Waterland, BTM 1,5 uur, Waterland Dagkaart Plus, Ritkaart Buurtbus en het Amsterdam & Region Travel Ticket (1, 2 en 3 dagen) veranderen niet op 1 januari.

Nachtbus

In de nachtbussen van EBS kun je gebruik maken van je OV-chipkaart, of een los kaartje kopen in de bus. In beide gevallen gelden er twee tarieven. Een tarief voor reizen met de nachtbus van EBS in Waterland, en een hoger tarief voor reizen van of naar Amsterdam. Vanaf 1 januari passen we de tarieven aan. 
Het nachtbustarief voor reizen op saldo met de OV-chipkaart verhogen we naar € 5,00 (alleen Waterland) en € 8,33 (Amsterdam en Waterland).

Nieuwe manieren van betalen

De komende tijd zal betalen in het OV in heel Nederland drastisch veranderen. Je kunt dan reizen op bankpas en er komen nieuwe reisproducten bij. Binnenkort vind je daarover meer informatie op deze website.

Achtergrond prijsstijging

Ieder jaar op 1 januari worden de  tarieven voor bus, tram en metro in heel Nederland aangepast. Over de verhoging zijn landelijke afspraken gemaakt. Voor 2022 gaat het om een prijsstijging van 2,12%. Dit is een gemiddelde. Sommige tarieven stijgen meer terwijl andere tarieven juist minder stijgen of zelfs gelijk blijven. Ook EBS past de tarieven voor 2021 aan en neemt daarbij de landelijke afspraken als uitgangspunt.