Megaorder nieuwe e-bussen voor EBS in Zaanstreek-Waterland

193 nieuwe e-bussen van VDL

(Bron: artikel OV Magazine) - De Nederlandse bussenbouwer VDL gaat 193 elektrische Citea-bussen bouwen voor EBS. Die moeten in december 2023 voor vijftien jaar gaan rijden in de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland. De voertuigen worden in september geleverd.


Nieuwe generatie

De nieuwe Citea’s die in ZaWa gaan rijden, zijn de nieuwste generatie VDL-bussen die op een volledig elektrische aandrijflijn zijn gebouwd. Dit bustype heeft onder meer batterijen in de vloer, zijwanden van composiet uit één stuk, slim energiemanagement, een slim klimaatsysteem en een ergonomische chauffeursomgeving. De bussen rijden in Nederland inmiddels al in Eindhoven en Amsterdam.

EBS-directeur Wilko Mol laat weten trots te zijn op de samenwerking. Het totale elektrische wagenpark van EBS komt hiermee uit op meer dan vijfhonderd stuks.
Ook bij Rolf-Jan Zweep, CEO van VDL Bus & Coach, overheerst trots, omdat de bussenbouwer de volledige vloot in ZaWa gaat rijden: deze order van 193 stuks is de grootste voor VDL tot nu toe. Zweep benadrukt dat EBS momenteel al tien elektrische gelede VDL-bussen in Waterland en 23 LE-bussen van VDL in Haaglanden rijdt.

VDL Bus & Coach levert zestig exemplaren van het type LE-122 (LE is low entry). Daarnaast zijn 133 exemplaren van het type LE-135 besteld. De voertuigen worden voorzien van batterijpakketten met een capaciteit van 490 kWh (LE-122) en 552 kWh (LE-135).