Routewijziging Lijn 314 Hoorn

Op 8 januari verandert de dienstregeling. Ook de route van lijn 314 wordt dan anders.

Vanaf 8 januari 2023 rijdt lijn 314 richting station Hoorn een andere route door de Grote Waal in Hoorn. Enkele weken later geldt dat ook richting Amsterdam.

Deze haltes komen dan te vervallen:

  • Poldermolen
  • Korenmolen
  • Verfmolen

Voor de vervallen haltes komt een nieuwe halte: Vijzelmolen. 

Door deze maatregel zijn reizigers tussen Hoorn en Edam gemiddeld 1,5 minuut sneller op hun bestemming en kan lijn 314 vaker rijden.

De routewijziging is opgedeeld in 2 fasen. Dat doen we om de aanpassingen goed te kunnen testen. Daarnaast passen we in de komende periode de dienstregeling aan zodat bussen elkaar minder vaak tegenkomen op het smalste deel van de route.

Richting Hoorn stappen reizigers vanaf 8 januari in en uit bij de nieuwe halte Vijzelmolen. De route richting Amsterdam verandert nog niet meteen, dus in eerste instantie stappen reizigers nog uit bij de huidige haltes. Voor lijn N14 geldt hetzelfde als voor de lijn 314.

Zodra er meer bekend is over de definitieve situatie volgt er meer informatie.

Vanaf 9 januari 2023 gaat lijn 314 vaker rijden
Op werkdagen rijdt buslijn 314 in de spits iedere 10 minuten, in plaats van iedere 15 minuten. Dat maakt het aantrekkelijker om met de bus te gaan. Ook kunnen we zo goed inspelen op de groei van het aantal reizigers.
Buiten de spits blijft lijn 314 vier keer per uur rijden, en ’s avonds en in het weekeinde twee keer per uur.

Nieuwe buslijn 112 Hoorn – Volendam vanaf 11 december 2023
Vanaf 11 december 2023 rijdt buslijn 112 tussen Hoorn en Volendam. Reizigers kunnen dan zonder overstappen tussen deze plaatsen reizen. Lijn 112 rijdt op werkdagen overdag ieder half uur. Vanuit de Grote Waal bieden we met lijn 314 en 112 samen straks iedere 10 minuten een bus richting zowel Edam als richting het station van Hoorn. We introduceren dan op beide lijnen nieuwe elektrische bussen, die stiller zijn en meer comfort bieden.

Waarom verandert buslijn 314?
Buslijn 314 (Hoorn – Edam – Amsterdam) is onderdeel van R-net. Dat is een netwerk van hoogwaardige bus-, tram-, en metrolijnen in de Randstad. R-net lijnen rijden heel regelmatig, hebben een goede doorstroming en hoge betrouwbaarheid. 
Door de aanpassingen verbeteren we de doorstroming en betrouwbaarheid van buslijn 314. Bovendien gaat de bus straks vaker rijden. Op die manier wordt R-net lijn 314 nog aantrekkelijker voor reizigers.