• A
  • A
  • A

Stap in! Het nieuwe reizen met de bus

Welkom in de bus! Lekker een dagje er op uit? Lees hier meer over hoe je prettig en verantwoord het openbaar vervoer kunt gebruiken. Stap in en ontdek het nieuwe reizen met de bus!

Mondkapje op of af?

In de bus, bij haltes en op perrons draag je een mondkapje. Dat is verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Mag ik wel naast iemand gaan zitten of staan?

In de bus hoef je geen 1,5 meter afstand te houden, omdat dat niet altijd kan. Daarom is een mondkapje verplicht. Dat betekent dat alle beschikbare zit- en staanplaatsen gebruikt mogen worden. Je mag dus gewoon naast iemand gaan zitten, ook naast een vreemde.

Wanneer kan ik het beste reizen?

Het is prettiger reizen als de bus niet (te) vol is. Wil je rustig reizen? Plan dan je reis voor of na de spitsuren.

Mag ik eten of drinken in de bus?

Je mag normaal gesproken niet eten of drinken in de bus en dat verandert niet. Op tropische dagen, als het heel warm is, mag je wel water drinken. Drink dan af en toe een beetje en zet tussendoor je mondkapje weer op!

Is het verantwoord om met het OV te reizen?

Wij nemen allerlei stappen zodat jij je prettig en veilig voelt als je met ons reist. Zo maken onze schoonmaakploegen elke dag de bussen schoon. Op busstations en knooppunten zorgen zij ervoor dat de meest gebruikte punten in de bussen (zoals stangen) steeds worden ontsmet. 
Onze bussen hebben een cabinescherm bij de chauffeur. Je kunt gewoon voor instappen en inchecken, of een kaartje kopen. Het scherm zorgt voor extra bescherming van jou en de buschauffeur. De buschauffeur hoeft daarom achter het stuur ook geen mondkapje te dragen.

Ga je wat minder vaak met de bus?

Het nieuwe reizen betekent dat je misschien nu wat meer thuiswerkt en minder vaak met het OV reist. Is een abonnement voor jou dan de beste optie? Je kunt op saldo reizen met je OV-chipkaart. Of misschien is Altijd Korting iets voor jou. We helpen je graag bij je keuze.

Heb je een (jaar-)abonnement of wil je die misschien kopen? 
Je jaarabonnement kun je altijd tussentijds stopzetten. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven. Hiervoor geldt een eerlijke compensatieregeling. Je krijgt de aanschafprijs terug voor de periode dat het abonnement nog geldig is. Dankzij deze regeling betaal je per maand de prijs van een vergelijkbaar maandabonnement. Het is wel belangrijk dat je de opzegging tijdig, en correct doorgeeft.

Een maandabonnement kun je tot 2 dagen na de ingangsdatum stopzetten. Als je nog niet met het abonnement gereisd hebt, krijg je het volledige aankoopbedrag terug!