Protocol ‘OV vanaf 1 juni’

Vanaf 1 juni worden de coronamaatregelen versoepeld. Wat zijn de gevolgen voor het OV? 

In het protocol ‘OV vanaf 1 juni’ wordt beschreven hoe het gaat werken als je reist met het OV. Wat kun je verwachten, hoe moet iedereen zich gedragen en welke maatregelen worden er getroffen?

Gastvrij, servicegericht en verantwoord reizen

Ook in coronatijd willen we gastvrij zijn. We zorgen voor service en verantwoord reizen. We geven informatie over de coronaregels en afstand houden. We willen het je graag zo makkelijk mogelijk maken om je aan de regels te houden. 

Maximale dienstregeling 

Vanaf 31 mei gaan we een maximale dienstregeling rijden, met maatwerk per regio. De verwachting is dat er dan gemiddeld zo’n 40 procent van de zit- en staplekken beschikbaar is. Deze dienstregeling geldt voor de hele zomer tot september. We monitoren het gebruik regelmatig en dit kan leiden tot aanpassingen.

Mondkapje verplicht voor reizigers

Omdat 1,5 meter afstand houden in de bus niet altijd haalbaar is, is een mondkapje per 1 juni verplicht voor reizigers. Dat geldt voor al het OV, dus bus, trein, metro, tram en (veer) boot. Je moet zelf zorgen voor een mondkapje (niet-medische mondkapjes zonder filter, bijvoorbeeld van katoen) en die vóór het instappen opzetten. 

Controleurs in de bus  (BOA’s) krijgen professionele maskers als extra bescherming. Als het nodig is, hebben zij de bevoegdheid boetes te geven. Bijvoorbeeld voor onvoldoende afstand houden en het niet dragen van mondkapjes.

Openbaar vervoer: alleen voor noodzakelijke reizen

Het bewaren van 1,5 meter afstand blijft zoveel mogelijk gelden op stations en bij haltes. In de bus (en in de trein, tram, metro en veerboot) moet je voldoende afstand bewaren. Dit kan alleen als je openbaar vervoer gebruikt voor noodzakelijke reizen. Daarom vragen wij je om zoveel mogelijk thuis te werken, buiten de spits te reizen en drukke plekken te mijden.

Het OV-protocol is opgesteld door vervoerders samen met de decentrale overheden en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wil je het volledige protocol lezen? Kijk op de website van OV-NL.