Extra hygiëne in de bus

'Pitstops' voor schone bussen

Als één van onze bussen even stilstaat op een busstation, komt meteen het schoonmaakteam in actie om de bus razendsnel een schoonmaakbeurt te geven. Na zo’n ‘pitstop’ zijn alle contactpunten schoon en gedesinfecteerd.

De schoonmaakteams bestaan uit medewerkers van ons vaste schoonmaakbedrijf HSU Facility. Hasan Taskent, bedrijfsleider bij HSU: “We werken in teams van 1 tot 3 mensen op drukke plekken, zoals busstations. Als een bus een korte stop maakt, gaat het team er meteen op af.” 

De extra schoonmaak in de bus is één van de maatregelen die we nemen om de verspreiding van Corona tegen te gaan. We zorgen voor extra hygiëne. Het desinfecteren van contactpunten helpt daarbij aanzienlijk. Het gaat dan om alle plekken in de bus die door reizigers vaak aangeraakt of vastgepakt worden. Zoals stangen, handgrepen, stopknoppen, OV-chipkaartapparatuur, maar ook stoelleuningen. Hasan: “Als we zien dat iemand met zijn hoofd tegen het raam heeft gelegen, nemen we dat gelijk ook even mee.” 

Elk schoonmaakteam is goed herkenbaar door de opvallende gele hesjes met het HSU-logo en ‘1,5 meter afstand’ erop. In de bus werkt iedereen volgens de richtlijnen: achterin instappen, mondkapjes op en handschoenen aan. 

Veel waardering

Reizigers reageren heel goed op de extra schoonmaakactiviteiten. Hasan: “Ze zien ons bezig en waarderen wat we doen. Laatst kwam iemand naar mij toe en zei ‘Dit is heel belangrijk. Goed dat jullie er zijn! Al die positieve reacties geven ons een echte boost. Onze medewerkers voelen zich hierdoor enorm gewaardeerd.”

HSU Facility verzorgt al jaren de schoonmaak van alle EBS-bussen. Normaal gesproken vindt de schoonmaak vooral ’s avonds plaats in de remise. EBS heeft zelf het initiatief genomen om de bussen nu ook overdag extra te laten schoonmaken en te desinfecteren.