EBS verduurzaamt medio 2018 de lijn 316 (die rijdt van Amsterdam naar Edam/Volendam) door inzet van 10 nieuwe elektrische gelede bussen van 18 meter.

De Vervoerregio heeft akkoord gegeven op ons voorstel, het definitieve besluit over de dekking is eind januari genomen. Het voorstel van EBS past goed bij de doelstelling van de Vervoerregio om uiterlijk in 2030 emissievrij openbaar vervoer met de bus te realiseren.

De inzet van 10 elektrische bussen is een mooie eerste stap naar schoner en milieuvriendelijker vervoer. Daarnaast zijn de bussen extreem stil, wat zorgt voor extra comfort voor onze reizigers. Ook zijn de bussen uitgerust met de nieuwste technologie op het gebied van betalen, zodat reizigers snel kunnen betalen met bankpas, creditcard en met de mobiele telefoon.

Voor het opladen gaan we gebruik maken van Opportunity Charging (OC). Dit houdt in dat de bussen op strategische momenten en tijdstippen snel worden geladen. Hiervoor komt laadinfrastructuur op het busstation Edam en op onze stalling in Purmerend. Lijn 316 is een toeristische lijn en de wens is om dit ook uit te dragen in de uitstraling van de bussen. We zijn hier met de Vervoerregio over in gesprek.

Voor het verduurzamen van lijn 316 is een investering nodig van de Vervoerregio voor de laadinfrastructuur en aanschaf van de 10 nieuwe elektrische, gelede bussen. De investering is een zogenaamde ‘no-regret’maatregel; de laadinfrastructuur in Edam bevindt zich in het publieke domein en de laadinfrastructuur in Purmerend en de elektrische bussen zijn beschikbaar voor de volgende concessiehouder.

De details worden nu uitgewerkt met belangrijke partners, onder meer de gemeente Edam-Volendam en leveranciers van bussen en laadinfrastructuur.