U gaf EBS voor de derde keer de hoogste score van al het openbaar vervoer op het vasteland

EBS vestigt landelijke record klanttevredenheid in Waterland

In 2017 is het OV-klantenbarometer-onderzoek voor de zeventiende keer op rij gehouden. U gaf ons dit jaar een 8. Nog nooit waren klanten op het vasteland zo tevreden!

EBS is al sinds de start in 2011 steevast terug te vinden in de top van de ranglijst van zeventig openbaar vervoerconcessies. In 2015 was Waterland de eerste ‘gewone’ openbaar vervoerconcessie die uitkwam op een 7,9 en in 2017 beloonde u ons zelfs met een 8 gemiddeld. Op de vraag naar een algemeen oordeel gaf meer dan 27% van u zelfs het cijfer 9 of 10! De 8 gemiddeld is goed voor een vierde plaats op de ranglijst van de zeventig Nederlandse OV-concessies. Alleen vervoer op de Waddeneilanden en over water scoorden traditioneel hoger.

Binnen het onderzoek wordt behalve naar een algemeen oordeel ook gevraagd naar allerlei aspecten van de dienstverlening. Gelet op de cijfers die hiervoor werden uitgedeeld valt op dat er vrijwel over de hele linie een positieve trend zichtbaar is. De cijfers die u gaf voor informatie bij vertragingen en op tijd rijden lieten, beide met een sprong van 0,7 punt, de grootste verbetering zien.

We doen elke dag met de ruim 400 collega’s in Waterland ons best om onze klanten naar tevredenheid te bedienen. Dit landelijke onderzoek bevestigt dat we daar goed in slagen en zien we als groot compliment voor al onze hardwerkende collega’s. Tegelijk laat het ons zien waar het nog beter kan. Daar gaan we dit jaar weer mee aan de slag.

Je ziet vaak dat bij de start van een concessie de nieuwe voertuigen ook bijdragen aan de klanttevredenheid. Dat wij in het zesde jaar van de concessie ook op de comfortaspecten nog topscores laten zien is mede te danken aan onze technische afdeling. En het stemt in de breedte tevreden als we zien dat de punten die we hebben aangepakt ook leiden tot verbetering.

We realiseren ons overigens dat we dit niet alleen kunnen presteren. Openbaar vervoer is een keten waarin de samenwerking met partners het verschil maakt. De totale reis van de klant verbeteren kan alleen door goed samen te werken met onze opdrachtgever Vervoerregio Amsterdam, collega-vervoerders zoals GVB en wegbeheerders waaronder provincie en gemeenten. We hebben daar al flinke stappen gemaakt en zien nog meer mogelijkheden om te verbeteren. Ook als de Noord-Zuidlijn deze zomer van start gaat, willen we de klant een naadloze reis bieden.

De OV-klantenbarometer is een jaarlijks landelijk onderzoek naar klanttevredenheid in het openbaar vervoer. Het onderzoek wordt gedaan door I&O research en Inno-V in opdracht van het CROW-KpVV. In zeventig verschillende vervoergebieden zijn enquêtes afgenomen in de voertuigen. Reizigers is gevraagd de dienstverlening te beoordelen op diverse onderdelen, zoals rijcomfort, informatie, veiligheid en vervoerbewijzen. Als laatste werd gevraagd naar de algemene waardering voor de totale dienstverlening. Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op www.ovklantenbarometer.nl